Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Mitmesugused isikud - Vene papp

Rõuge kihelkonnas Kasaritsas olnud pidu või pulm. Sel ajal olnud kange venestus. Keegi piduline rääkinud ja naernud vene pappi, et tõrva vene papp ära, seisvat sada aastat. Jutu pärast kaevatud isik kohtu. Kohtuteel astunud kõrtsi sisse, ise olnud asja pärast väga mures. Oli ka ühele rätsepale rääkinud – see lubanud kahe pudeli viina eest aidata. Õpetanudki meest. Mees öelnud kohtu ees, et tema rääkinud küll nii, kuid jutt polevat kuidagi ühenduses nende auliku preestrihärraga, ta olla seda rääkinud Pihkvast toodava Vene katusepapi kohta. On siis karistuseta lahti saanud. Ostnud rätsepale viina, see joonud nii, et pikali maas. Jutustaja meheisa rääkinud seda. Juhus on olnud Plaani vene papi kohta, umbes 60 a. tagasi.
EKLA, f 199, m 44, 102 (IV-D3) < Paide-Anna khk., Paide kirikumõis < Rõuge - Hilda Kõrge < Emile Perli, 68 a. (1930)